Jak se mít rád a jak si věřit? 8 tipů pro sebelásku

Většina z nás se nepřijímá. Nemáme sami sebe rádi, porovnáváme se, chceme být „lepší“. Nikdy nejsme dost a trápíme se. Takový život je život velmi nešťastný, protože to nejdůležitější v životě je vztah sám/sama k sobě. Zeptejte se sami sebe: „Jaký vztah se sebou mám? Jak se sám/sama k sobě chovám?

jak se mit rad_jak se milovat_nuataa_kur_sebelasky

Často obdivujeme a milujeme ostatní, ale k sobě žádnou lásku necítíme. Možná dokážeme říci, že máme nějaké pozitivní a silné stránky, ale většinu času se cítíme, že nejsme dostateční. Přišel čas s tím skončit a začít k sobě budovat láskyplný vztah. Pokud takhle budete pokračovat dál, budete závislí na lásce z vnější, nikdy jí nebude mít dost a navždycky se budete cítit sami, nedostatečně, prázdně, neúplně.

Ráda bych s vámi v tomto článku sdílela 8 jednoduchých tipů pro sebelásku. Kdybych bývala znala tyto informace dříve, mohla bych si ušetřit spoustu let trápení. 🙂

1. Co byste řekl/a své kamarádce?

Jeden ze zvyků, které by bylo dobré v sobě postupně vybudovat, je vést se sebou konverzaci jako kdybyste si povídal/a se svou nejlepší kamarádkou. Můžete klidně i mluvit nahlas, to velmi pomáhá. Já sama to dělám – nejraději při procházce v přírodě. Prostě se zeptám sebe samotné „Tak co, jak ses celý den měla? Cos dělala? Jak se cítíš? Co prožíváš?“ A spustím a jedu a naslouchám si do té doby, než se vypovídám. Když to budete dělat pravidelně, postupně si vybudujete tento láskyplný a jemný vztah sám/sama k sobě.

2. I když se nemáte rád/a, chovejte se, jako by tomu tak bylo

Co to znamená? Zaznamenejte si tento den do svého kalendáře a slibte si, že jakékoli rozhodnutí, i to nejmenší, které ode dneška uděláte, bude postavené na odpovědi na otázku: „Co by udělal člověk, který se má rád?“ Tato otázka spustí ve vaší bytosti intuici. Napojíte se na ni, aniž byste to věděli. Nepřemýšlejte nad tím, prostě to ze zvědavosti zkuste a zkoušejte. Hned ta první odpověď, která k vám přijde, je to, co byste měli udělat. Je to totiž intuitivní, čistá odpověď z vašeho nitra, která není zanesená traumaty, negativními přesvědčeními, strachy a dalšími nánosy. Budete se divit, ale opravdu to funguje. Vyzkoušejte tento experiment. Pomůže vám v tom vést láskyplnější život každý den. 🙂 Autorem této mocné otázky je má mistryně Teal Swan.

3. Plně si naslouchejte

Začněte praktikovat trpělivé naslouchání sám/sama sobě. Každá myšlenka, naprosto každá, je hodnotná. Stejně tak jakýkoli pocit, který se v nás odehrává, je hodnotný. Proč? Jsou tu z nějakého důvodu a mají právo na existenci. Něco nám chtějí říct, žádají nás o pozornost. Pokud nějaké myšlenky, hlasy, vjemy nebo pocity popíráme, nechceme je slyšet, bojíme se bolesti, tak je schováváme ještě hlouběji do nevědomí, odkud se nás snaží zavolat, abychom na ně posvítili svým vědomím. I ta nejtemnější myšlenka na světě má svůj důvod, proč tu je, a není špatná. Zaslouží si, abychom jí dali pozornost, vyslechli ji a snažili se pochopit, proč tu je. Ne ji soudit, ne ji odmítnout, naopak se snažit se s ní sednout a dát ji veškerou naši pozornost, kterou potřebuje. Každý náš strach, starost, pochybnost, každý i ten minimální stres je bolest, která potřebuje poléčit. Je to plačící dítě, které potřebuje naše obejmutí, naši přítomnost – bez podmínek. Dejte mu jí. Dejte sami sobě lásku, jemnost a soucítění.

4. Uznávejte své emoce

Většina z nás neumí přijímat své negativní emoce (někdo i ty pozitivní). Je to přirozené, jsme naprogramováni k tomu, abychom se bolesti vyhýbali – a to platí i u emoční bolesti. To ji ale nezahojí. Co ji skutečně zahojí a přetvoří do světla, lásky a vědomí je naše bezpodmínečná pozornost, která nesoudí, jen tu je a naslouchá – až do skonání věků. Až tedy začnete naslouchat všemu, co se ve vašem nitru děje, uznejte to. Dejte tomu hodnotu. Mohou vám pomoci mantry jako „Jsem tu s tebou. Nikam neodcházím. Neopustím tě. Naslouchám ti. Máš plné právo se takhle cítit. Jsem tu s tebou a budu s tebou navždycky.“ Říkejte si tyto věty Vymyslete si své fráze, které vám dají uvolnění a soucítění a uznávejte hodnotu svých emocí. Chtějí vám něco říct, potřebují vás. Nyní je čas věnovat se sám/sama sobě.

5. Začněte o sebe pečovat jako o dítě

Možná vám to přijde hloupé, ale emocionální péče o sebe sama je péče o naše vnitřní dítě. Všichni jsme dětmi. Naše emoce fungují na stejné úrovni, to nikam nezmizelo. Pouze socializace a vnější svět na nás zanechal určité stopy, ale emoce fungují úplně stejně. Pokud si přejete obnovit lásku sám/sama k sobě a objevit skutečné sebepřijetí, najděte fotografii, na které jste jako malí a vystavte si ji někam na viditelné místo. Představujte si sami sebe jako dítě a s touto vizualizací pracujte kdykoli, když se budete cítit špatně nebo když se budete nacházet v nějaké nelehké situaci. Dítě uvnitř vás drží klíč k vašemu léčení. Ono přesně ví, co cítí a co potřebuje. Začněte mu naslouchat, začněte mu dávat pozornost. Jste to vy – nevinní, citliví, čistí. Zasloužíte si lásku, zasloužíte si pozornost. Začněte ji dávat sám/sama sobě.

jak se zacit mit rada_sebeprijeti_sebeucta_nuataa_kurz_sebelasky

6. Dovolte si jít za tím, co potřebujete

Jsme emocionální bytosti s emocionálními potřebami. Mnoho z nás, když jsme vyrůstali, se naučilo, že není v pořádku něco chtít či potřebovat. Že je na tom něco špatného. To se může týkat různých oblastí života. Někdo se naučil, že například není v pořádku na sebe strhávat veškerou pozornost, takže když už ji nám někdo věnuje, cítíme se špatně, jako bychom si ji nezasloužili. Někdo se mohl naučit, že není v pořádku se rozčílit a bojovat za své potřeby a sebeúctu, a tak se z něj stane člověk, který svou agresi potlačí a spolkne a místo toho vždy raději řekne „Děkuji.“ a své potřeby prostě nenaplní. Každý má to své, každý má své naučené nevědomé vzorce. Pozorujte je a začněte je přetvářet do vědomých láskyplných činů pro sám/samu sebe. Neříkám, že to půjde hned, jde o to začít o sebe pečovat a pozornost vkládat do sebe, nikoli vně – a to nás nikdo nikdy neučil. 🙂

7. Buďte se sebou přítomní – bezpodmínečně

Začněte pozorovat sami sebe, pozorovat své emoce, a kdykoli pocítíte vjem, že jste v obraně, v odporu, v rezistenci, buďte s tím. Dovolte si plně prožít a vyjádřit své emoce. Křičte, plačte, uvolněte se do toho… Já vím, lépe se to řekne než udělá, ale je to to, co potřebujete, abyste o sebe mohli začít emocionálně pečovat a mít se rád/a. Učte se od svých emocí, jsou zprávy z vašeho nevědomí. Když s tímto zvykem začnete a budete pracovat se svými emocemi a se svým vnitřním světem, vaše bytost vám to odmění sebeláskou.

8. Kupte si knihu Stíny před úsvitem od Teal Swan

Teal Swan následuji již několik let a stala se mou skutečnou mistryní. Její knihu Stíny před úsvitem jsem darovala všem přátelům, kteří bojovali se sebeláskou. Měla jsem ji nakupenou v zásobě pro každého, kdo by ji potřeboval, a když jsem poznala někoho nového, kdo trpěl pocity méněcennosti a nízkou sebe-hodnotou, darovala jsem mu ji. Jedna z mých klientek mi řekla „Vždy jsem milovala čtení. Přečetla jsem už obrovské množství motivačních knih, ale tahle – tahle všechno mění. Tato kniha jde do opravdové hloubky, do skutečného kořene problému. Je základní učebnicí sebelásky. Všichni na světě by si ji měli pořídit… Moc ti za ni děkuji, změnila mi život.“ Na této knize a na učení Teal Swan je postaven i můj Intenzivní kurz sebelásky. V kurzu kombinuji učení Teal s terapeutickými meditacemi a dalšími cvičeními ze šamanismu a dalších oblastí. Takže pokud nejste zrovna studijní typ a jste více prakticky zaměření, doporučuji vám se na něj podívat. 🙂

Závěrem: Dovolte si být na prvním místě!

Dovolte si být v centru dění. Vždyť tento život je váš, nikoho jiného. Vše záleží na tom, jak se uvnitř sebe cítíte. Jak kdysi řekl Buddha: Kvalita vašeho života záleží na kvalitě vašich myšlenek. Naše pozornost by proto měla jít především do péče o sebe sama, o to, aby naše myšlenky byly dobré, pozitivní, láskyplné… A to změníme pouze tím, pokud začneme sami sebe přijímat a milovat. 🙂

S láskou

Nuataa Sonáya ???

Hledáte více inspirace na téma sebelásky? Vyberte si ze článků níže:

Sledujte mě na mém FB Nuataa Sonáya – Naciťmese.cz, sdílím tam své nejaktuálnější postřehy, poznatky a slevy na mé kurzy a semináře! 🙂